Sunday, 15 January 2017

Dan 4 (14.01.2017)

Posle dana pauze zbog kiše, osvanu je dan sa kumuluusima i jakim vetrom. Otvorena klasa je dobila racing disciplinu od 557 km na sever, a 18m klasa je dobila AAT disciplinu sa minimalnim vremenom od 4 sata i 30 minuta.

Organizacija prvenstva je kao glavni razlog za davanje dugih disciplina navela nameru da se izbegne preterano dugo čekanje pred linijom starta gde i po 30 jedrilica kruži na vrhu istog stuba, što je prilično opasno jer često dolazi do bliskih susreta.

Na žalost, uprkos najboljim namerama organizatora, dve jedrilioce Ventus 2 u 15m klasi su se sudarile na ruti, neposredno po napuštanju termičkog stuba. Oba pilota, Stephen O'Donnell iz Australije i Michael Eisele iz Nemačke su se spasla pomoću padobrana. Obojica su lakše povredjena prilikom prizemljenja, i prebačeni su helokopterom u Camberu. Očekuje se da će se obojica brzo oporaviti.

Zbog sudara jedrilica i zato što su dva pilota vanterenski sletela da pomognu ovima sto su se sudarili, takmicarski dan u 15m klasi je prekinut i rezultati su poništeni.

U otvorenoj klasi disciplinu je obletelo 25 of 35 takmičara. Vreme ja na početku bilo odlično sa kumulusima, ali je na severu bila samo suva termika. Zadnji krak trougla od 208 km uz čeoni vetar od 40 km/h je bio najteži. Zoki je uspeo da završi prelet na 18. mestu i da se sa tim popne tri pozicije u generalnom. Rezultati su ovde.

U 18m klasi disciplinu je obletelo 41 od 43 takmičara. Njima je veći problem bio na početku preleta, a posle je već išlo lakše. Brane je uspeo da stigne na cilj, i nadamo se da će mo na dalje ići malo bolje. Rezultati su ovde.

Kumulusi, koji su na žalost bili samo u okolini Benale

Zoki se relaksira na startu pred poletanjem

Live Tracking otvorene klase

Generalni sekretar VSJ Željko Ovuka je posetio ekipu Srbije tokom 4. takmičarskog dana


No comments:

Post a Comment