Thursday, 19 January 2017

Dan 9 (19.01.2017.)

Prethodog dana broj 8, 18.01. zadatci su podeljeni i jedrilice izvučene na start pod 8/8 pokrivenim nebom koje se polako čistilo. Ivica navlake i plavo nebo je bilo jedno 40 km jugozapadno od Benale i tu je sve stalo. Prvo su otkazane otvorena i 18m klase, a na kraju i 15m.

Četvrtak je osvanuo sunčan i sve je opet pripremljeno za novi takmičarski dan. Vremenska prognoza je opet najavila suvu termiku do oko 1500 metara sa dizanjima od oko 2 m/s. Opet nije to ono zbog čega je većina takmičara došla u Australiju, ali se bar može leteti.

Suvarak i nizak vrh termike opet su doveli do stvaranja grupa, što letenje čini mnogo napornijim i opasnijim, pogotovo s obzirom da nekolicina pilota leti vrlo agresivno. Zoki je u tri navrata imao bliski susret sa Luborom Kuvikom (LK) iz 18m klase na zadnjem kraku preleta, jer mu je ovaj namerno 3 puta za redom presekao krug u stubu. Protiv njega smo sledeći dan uložili pritužbu, ali ne očekujemo da će se zbog nje ništa promeniti, imajući u vidu da su do sada na prvenstvu bila dva sudara u vazduhu (u prvom je učestvovao Lubor Kuvik) i mnogo bliskih susreta, a samo jedan takmičar je kažnjen zbog opasnog letenja oduzimanjem 25 bodova.

Otvorenoj klasi je bila zadata racing disciplina od 499.5 km prvo na istok u brda, što je bilo nepotrebno jer su tamo uslovi bili slabi, a vrh termike bio samo par stotina metara iznad vrhova. Ostatak discipline je bio na sever. Zoki je opet uspešno obavio zadatak i sa 25. mestom u disciplini yadržao 16. mesto u generalnom. S obzirom da je morao ići u brda (prvi put u karijeri) i na bliski susret, to je solidan rezultat. Dnevne rezultate možete videti ovde.

18m km klasa je imala racing disciplinu od 384.6 km na sever, tako da oni nisu imali problema sa brdima pa su im i brzine bile veće. Brane je odlično leteo i sa brzinom od 114.5 km/h se plasirao na 27. mesto. Dnevne rezultate možete videti ovde.

Zoki pred poletanjem

Poletanje u plavo nebo bez kumulusa, ali sa dosta prašine

Brane u jedrilici u hladovini, spreman za poletanje

No comments:

Post a Comment